Søde kartofler i kokos-karrysovs
Ingredienser
- 2 – 3 store eller 4 – 5 små søde karofler
- 1 – 2 stk. løg
- 150 g. frisk baby spinat
- 2 fed hvidløg
- 1 – 2 grøntsagsboullion terninger
- 5 – 6 dl. vand
- 1 – 2 dåser kokosmælk
- Olie
- 1 – 2 spsk. karry
- Salt og peber
- Evt. citrongræs
Fremgangsmåde
- Skæl sød kartoflerne og skær dem i tern .
- Skær løgene i skiver og enten skær hvidløget fint eller pres dem i hvidløgspresser.
- Svits det i olie i en gryde i ca. 5 minutter derefter tilsæt karry -citrongræs og svits lidt videre.
- Tilsæt bouillon og vand og lad det simre i ca. 10 minutter.
- Imens skyl spinaten og tilsæt det sammen med kokosmælken til spinaten er faldet sammen og det smages til med salt og peber.
Retten kan serveres med ris-pasta-quinoa-nudler.
Krebinetter med fisk og kartofler
Ingredienser
- 250 g. sej / torsk ( optøet eller frisk )
- 100 g. laks ( optøet eller frisk )
- 100 g. rejer ( optøet eller frisk )
- 100 g. kogte kartofler ( måske nogen fra dagen før )
- 50 g. kartoffelmel
- 1 – 2 stk. æg
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Sej-torsk hakkes groft eller køres i gennem en kødhakker eller foodprocesser eller minihakker.
Laks skæres i små tern . - Kartoflerne Moses godt og alle ingredienserne blandes til en god jævn fars.
- Formes som krebinetter og vendes i havregryn eller boghvedegryn lægges på bagepapir på bageplade og der hældes lidt olie over hver krebinet og sættes i ovn 175 grader i ca. 25 minutter.
Hvad man vil ha’ til, er op til en selv.
Grøntsags frikadeller ( bøffer )
Ingredienser
- 1 stk. knoldselleri
- 1 – 2 æg
- 1 spsk. husk
- Olie
- Salt og peber
- Krydderier efter smag:
- Timian
- Oregano
- Basilikum
- Passer godt til knoldselleri
Fremgangsmåde
- Skær skallen af knoldsellerien og riv den groft .
Blandes med æg-husk og krydderier. - Steges i olie på pande til de er gyldne brune og bruges som tilbehør til alt slags mad.
- Man kan bruge alle slags grøntsager f.eks. pastinak-rødbede-gulerod eller blande hvis man har rester i køleskabet der trænger til at bruges.
Svenskrølseret i ovn
Ingredienser
- Ca. 1 kg. kartofler
- 6 – 7 dl. soya cusine ( madlavnings’fløde’ )
- 1 – 2 dåser tomat / puré
- 10 stk. kyllingpøsler
- 2 løg
- 2 – 3 spsk. olie
- 2 – 3 spsk. plante smør
- 3 spsk. paprika
- 1 tsk. karry
- Salt og peber
- Evt. purløg til pynt
Fremgangsmåde
- Skræl kartoflerne og skær dem i tern eller små mundrette bidder, lægges i smurt ovnfast fad .
- Rør soya cusine/ salt/peber/paprika/karry og tomat purè sammen og det over kartoflerne.sæt i ovn ved 175 grader.Imens det er i ovn så.
- Skær pølser og løg i skiver ( halve løg).
Put det i et smurt ovnfast fad og læg smørret i små klatter rundt omkring . Sættes i ovn i ca. 15 minutter .
Derefter hældes pølsemixet over i kartoffelfadet og blandes godt sammen .
- Det hele kommes i ovn igen i ca 1/2 ved 175 grader til kartoflerne er møre.
Pyntes evt med lidt purløg.
Stærk rejesuppe
Ingredienser
- 2 stk. løg ( halve ringe)
- 2 stk. grønne peber i strimler
- 2 stk. røde peber i strimler
- 2 dåser flåede / hakkede tomater
- 1 dåse koksmælk
- 400 g. dybfrosne rejer
- Lidt grøntsags-boullion
- Olie
- Salt og peber
- Chili, paprika og karry efter behov
Fremgangsmåde
- Løg-peberfrugt og krydderier svitses i olie derefter tilsættes flåede hakket tomater og kokosmælken som koges i ca. 5-10 minutter.
- Inden serveringen tilsættes rejer og får lige et lille opkog .
Kan servers med ris eller fladbrød-flute.
Vegeburger ( bøffer )
Ingredienser
- 80 g. kartofler
- 80 g. pastinak
- 80 g. gulerødder
- 1 stk. løg
- 1 dåse kidneybønner
- 4 spsk. havregryn
- 1 stk. æg eller lidt ‘husk’ oprørt i vand
- Olie til stegning
- Salt og peber
- Krydderier efter behov
- Selve burgerbollen kan i selv lave ( opskriften er på siden ) eller købe.
Fremgangsmåde
- Skræl kartofler, gulerødder, pastinak og løg og riv det hele på den grove side af rivejernet, kom det i en skål.
- Hæld kidneybønnerne i en sigte så vandet kan løbe fra.
- Mos derefter bønnerne med en gaffel.
- Bland bønnemosen /grøntsagerne/havregryn og (æg eller husk) sammen samles til med salt og peber og krydderier efter egen smag.
- Formes som bøffer og steg dem på en pande ved middelvarme til de har en god skorpe og er gyldne brune.
Div tilbehør:
Salat, tomat, agurk, ketchup.
Grov pesto
Ingredienser
- 200 g. pinje kerner
- 2 bundter frisk basilikum
- 2 fed frisk hvidløg eller hvidløgspulver
- Olivenolie
- Vegansk revet ost (plantebaseret)
- Salt & Peber
Fremgangsmåde
- Pinjekernerne sites i oliven olie sammen med hvidløg /salt og peber.
- Afkøles lidt inden det friske grovhakket basilikum og revet ost blandes i og lidt extra olie så det er en lækker pesto.
Sød Kartofel / Grøntsags fad
Ingredienser
- 4-5 stk. søde kartofler
- 2 stk. løg rød/hvid
- 1 / 2½ dl. olie
- Salt & Peber
- Andre krydderier du kan bruge kan evt. være timian, basilikum, oregano, hvidløg, chili, paprika osv.
Fremgangsmåde
- Grøntsagerne skrælles og skæres i skiver eller tern.
- Blandes med olie og krydderi og lægges i ildfast fad beklædt med bagepapir I ovn i ca 25-30 minutter ved 175 grader (varmluft)
- Kan blande mange forskellige grøntsager i f.eks.
- Pastinak
- Gulerødder
- Selleri
- Rødbeder
- Squash
- Butternuts / Græskar / Hokaido
- Frisk baby spinat
- Peberfrugter
- Cherry tomater / tomater
- Friske krydder urter
Spinatrouladen
Ingredienser
Dej:
- 5 stk. æg
- 250 g. frossen hakket spinat ( optøet eller optø det ved lige at svitse i en gryde – afkøl inden blandes med æg )
- 1 tsk salt
- Lidt peber
Fyld:
- Ca. ½ spidskål
- 1 bundt purløg
- 100 g. mayonaise
- 150 g. creme fraiché
- 300 – 400 g. røget laks
- Krydderier efter behov
- Salt og peber
Fremgangsmåde
Dej:
- Slå æggene ud i en skål
- Pres vandet fra spinaten og kom det i æggene, tilsæt salt og peber.
- Hæld dejen på en bage plade med bagepapir (ligesom alm roulade)
- Bages ved 175 grader i ca. 10 minutter.
- Lad den afkøle efterfølgende.
Fyld:
- Snit spidskålet fint -snit purløget og bland det sammen med mayonnaisen og creme fraichen .
Tilsæt det røget laks skåret i lidt mindre stykker og smages derefter til. - Smøres ud over spinatrouladen og rulles derefter sammen og sættes på køl så den kan sætte sig lidt og indtil man skal servere den.
- Man kan bruge alle slags kød -fisk-grønt i stedet for laks
En rigtig lækker forret eller ret sammen med salat -pasta-dressing.
Falafel
Ingredienser
- 300 – 350 g. kikæter fra dåse (drænet)
- ½ rødløg
- ½ stk. rød peberfrugt
- ½ stk. gul peberfrugt
- ½ stk. grøn peberfrugt
- 1 – 2 knuste hvidløg, hvidløgspulver eller granualt
- 1 – 2 friske røde chili eller lidt knust tørret chili
- 1 tsk. koriander (frisk eller tørret)
- ½ tsk. karry
- 150 – 200 g. kikærtemel
- Hirseflger
- Olie
- Evt. æg ( kan undlades hvis dejen er våd nok til at vende i hirseflagerne)
- Salt & peber
Fremgangsmåde
- Bland alle ingredienser sammen I en foodprocesser og blend det godt sammen til en god jævn masse
(massen skal være rimelig fast så det kan rulles til små boller som valnøddestørrelse) - Vendes evt. i æg og derefter i hiseflager.
- Opvarm olien til ca. 180 grader / god varme til når du putter falafflerne bliver frittet godt til de er sprøde og gyldne brune.
Tærtedej (Glutenfri)
Ingredienser
- Ca. 87,5 g. havremel
- Ca. 87,5 g. quinoamel
- 50 g. sesamfrø
- Ca. 1 dl. lunken vand
- Ca. ½ dl. olie
- 1 tsk. salt
- 2 – 3 æg eller ½ – 1 dl. rismælk
Fremgangsmåde
- Alt blandes sammen og æltes godt sammen.
- Tærteformen smøres eller beklædes med bagepapir.
- Dejen formes i tærte formen og prikkes med en gaffel.
- Forbages ved 175 grader i 10-15 minutter.
- Derefter kan man putte hvad som helt fyld man har lyst til på ( f.eks. . Spinat, tomat, asparges, forårsløg, osv. )
- Hæld æg ( 2-3 stk. æg og ½ -1 dl. ris drik) over og i ovn igen.
- Gratineret med lidt revet ost ( vegansk ost )
- Bages i ca.½ time ved 175 grader.
Snobrød (Glutenfri)
Ingredienser
- 2 dl. vand
- 50 g. gær
- 30 g. olie
- 2 tsk. husk / loppefrøskaller
- 225 g. glutenfri mel
- f.eks.
- Rismel
- boghvedemel
- quinua mel
- 75 – 100 g. majsmel
- 1/4 tsk. salt
Fremgangsmåde
- Vand, gær ,salt olie og husk røres godt sejt.
- Så skal det stå og hvile i ca. 5 – 10 minutter.
- Derefter røres tør varerne i.
- Dejen er godt klistret , så det er en fordel at smøre hænderne ind i olie eller enegangshandsker, før dejen sættes på pinde.
Chiaknækbrød med basilikum
Ingredienser
- 2,5 dl. hørfrø
- 1 dl. chiafrø
- 1 dl. sesamfrø
- 1 dl. solsikkekerner
- 1 dl. græskarkerner
- 3 dl. vand
- ½ – 1 tsk. salt
- 2 – 3 tsk. basilikum
Fremgangsmåde
- Opvarm ovnen til 150 grader.
- Bland alle kerner sammen i en skål sammen med krydderier.
- Hæld vand i og rør godt.
- Dejen er nu meget våd og det skal den være.
- Lad dejen stå i ca. 5-10 minutter, så hørfrø og chiafrø gelere.
- Spred kerne blandingen ensartet ud på en bageplade med en dej skraber.
- Snit firkanter med en pizza skærer eller skarp kniv.
- Bages I ovn i ca. 1 -1 1/2 time til de er let gyldne.
- Lad dem afkøle og bræk dem fra hinanden i de stykker du har skåret dem i.
Virkelig lækkert knækbrød.
Rugbrød (Glutenfri)
Ingredienser
- 6 dl. vand
- 50 g. gær
- 1 spsk. fiberhusk / loppefrøskaller
- 1 spsk. honning / ahornsirup
- 100 g. boghvedeflager eller quinua flager
- 100 g. hirseflager
- 100 g. majsmel
- 100 g. boghvedemel eller quinua mel
- 1 spsk kulør
- 100 g. hørfrø
- 100 g. græskarkerner
- 100 g. solsikkekerner
- 1 spsk. salt
Fremgangsmåde
- Bland vand ,fiberhusk , salt og honning i en skål eller røremaskine og pisk i ca. 5 minutter.
- Lad massen stå lidt og hvile i ca. 15 minutter.
- Tilsæt resten af ingredienserne og rør godt sammen i ca. 5 minutter.
- Smør 1 eller 2 brødform ca. 2 liters og hæld dejen( 1 stort eller 2 små rugbrød).
- Glat overfladen med olie/vand med en ske.
- Lad det hæve i ca. 2 timer.
- Brødet bages ved varmluft ovn ved 175 grader i ca. 1 1/2 -2 timer.
- Efter bagning afkøles det på brødrist.
Brødet kan fryses.
Knækbrød
Ingredienser
- 1 dl. risflager
- 1 dl. sesamfrø
- 1 dl. hørfrø
- 1 dl. solsikkekerner
- 1 dl. græskarkerner
- 2,5 dl. rismel
- 1 dl. boghvedemel
- 1 1/4 dl. olivenolie
- 2 dl. vand
- 1 æg ( til pensling )
- 1 tsk. salt
Fremgangsmåde
- Rist evt. alle kernerne .
- Bland alle ingredienserne sammen.
- Deles i 2 og rulles ud mellem 2 stk. bagepapir.
- Portionen giver 2 bageplader med knækbrød.
- Skæres i passende stykker.
- Pensles med æg.
- Bages ved 200 grader i ca. 15-20 minuter.
Stenalder-rugbrød
Ingredienser
- 5 stk. æg
- 150 g. hakket mandler
- 150 g. græskarkerner
- 100 g. sesamfrø
- 100g. hørfrø
- 100 g. solsikkekerner
- 1 dl. olivenolie
- 2 tsk. salt
Fremgangsmåde
- Alle ingredienser blandes sammen og kommes i en smurt rugbrødsform eller med bagepapir .
- Man kan godt putte lidt revet gulerod eller revet squash i for at gøre rugbrødet lidt mere lækkert.
- Bages ved 160 grader (varmluft) i ca. 1 time .
Sund snickersbar
Ingredienser
- 200 g. dadler
- 2 spsk. vand
- 80 g. saltet peanuts
- 80 g. peanutbutter
- 120 g. chokolade
Fremgangsmåde
- Blend dadler og vand godt sammen i en foodprocesser, til den er godt klistret.
- Hak de saltet peanuts groft og put det i massen sammen med peanutbutter og rør godt sammen.
- Fordel massen i en lille bøtte eller form 10×15 med bagepapir i .
- Smelt chokoladen og hæld over massen .
- Sæt i fryseren ca. 1/2 -1 time og skær den ud i små firkanter.
Kan holdes sig i køleskab i ca. 6-7 dage.
Sund raw müsli bar
Ingredienser
- 250 g. dadler
- 125 g. grovvalset eller fintvalset havregryn
- 125 g. mandler
- 2 – 3 spsk. kokosolie
- Evt.:
- Rosiner
- Tranebær
- Abrikoser
- eller andre tørret bær
Fremgangsmåde
- Hvis du har en foodprocesser kan du blende dadler og mandler sammen med kokosolie.
- Derefter putte havregryn i og div. tørret frugt og ælt godt sammen til en god masse.
- Hvis ikke og du har en minihakker kan du hakke dadler og mandler hver for sig også blande det hele sammen til en god masse.
- Massen skal blive godt klæbrig.
- Tryk massen godt ned i en form 15×20 beklædt med bagepapir.
- Sættes på køl et par timer, så massen bliver fast.
- Skær massen ud i ca. 8 stk. musli barer.
- De bliver virkelige lækre hvis du overtrækker dem med chokolade , eller bare dypper dem halv i eller bare pynter dem med smeltet chokolade.
Pandekager
Ingredienser
- 4 æg
- 150 g. boghvedemel
- 3 dl. mandeldrik eller soyadrik med vanilje eller risdrik
- 1 knsp. salt
- 1 tsk. honning
- ½ tsk. vaniljepulver
- Steges i olie eller kokosolie
Fremgangsmåde
- Bland det hele sammen og steg pandekagerne på panden til gyldne og lækre.
Syndigt chokoladebrud
Ingredienser
- 50 g. kokosflager
- 50 g. mandler
- 50 g. pistacienødder
- 25 g. tørret tranebær
- 250 g. 70% chokolade
- 3 spsk. kokosolie
Fremgangsmåde
- Rist kokosflagerne på en tør pande, til de bliver lidt gyldne.
- Hak nødderne groft.
- Kom kokos, nødderne og tranebær i et fad 15×20 eller hvad man har.
- Læg bagepapir i fadet.
- Smelt chokolade over vandbad og rør kokosolien i.
- Hæld det over blandingen på bagepapiret.
- Sæt fadet i køleskabet et par timer og når det har sat sig skæres det ud i rustikke stykker.
- Derefter er det bare at nyde.
Hjemmelavet is på soyapisk
Ingredienser
- 1 – 2 soyapisk ( piskes godt )
- 6 – 8 stk. dadler
- Lidt vaniljepulver
- Frugt som man har lyst til f.eks. :
- Banan og chokolade
- Kakao og chokolade
- Jordbær
- Kan være friske som frost – husk lige at give frugten et opkog
Fremgangsmåde
- Soyapisken piskes godt ( mere end normal piskefløde ).
- Dadler og div. frugter blendes godt i minihakker eller foodprocesser.
- Blandes sammen og smages til.
- Derefter kommes det i en rugbrødform og fryses.
- Man kan også i stedet for at bruge soyapisk bruge 1 dåse kokosmælk men kun det tykke:
Kom en dåse kokosmælk i køleskab så det stivner.
Lav isen på sammen måde som med soyapisk.
Havregryns-muffins
Ingredienser
- 6 dl. havregryn ( grovvalset eller finvalset )
- 3 ½ dl. mandeldrik
- 1 æg
- 3 æbler
- 1 ½ tsk. bagepulver
- 1 – 2 tsk. vaniljepulver
- 1 ½ spsk. honning
- 1 dl. mandler
- 1 tsk. salt
Fremgangsmåde
- Bland havregryn og mandeldrik i en skål og lad det trække i 5-10 minutter.
- Tilsæt ægget og riv æblerne groft og rør dem i.
- Tilsæt derefter bagepulver, vaniljepulver, honning og salt og rør godt sammen.
- Hak mandlerne lidt groft og tilsæt dem i dejen.
- Dejen fyldes i muffins-forme gerne op til kanten. (Gerne de høje man kan købe ellers bare de alm.)
- Bages ved ca. 180 grader i ca. 25-30 minutter
Holder sig fint i køleskab i 2-3 dage. De er også fryseegnet
God til morgenmad eller bare en hurtig snack eller til madpakken.
Æblekage med crumble
Ingredienser
- 6 – 8 madæbler
- 150 g. mandler ( hakket groft eller blendet groft )
- 150 g. kokosmel
- 150 g. plantesmør eller ghee ( klaret smør )
- Lidt kanel
- Lidt vaniljepulver
- Lidt honning
Fremgangsmåde
- Æblerne skæres i både og lægges i et smurt tærte fad eller ildfast fad.
- De forskellige ingredienser blandes godt og puttes over æblerne.
- Kommes i ovn ved 175 grader i 20-25 minutter.
Serveres med pisket kokosmælk eller soyapisk.
Nutella
Ingredienser
- 500 g. hasselnødder eller cashewnødder
- rist gerne nødder i ovnen.
- 1 dåse kikærter
- 1 pose dadler ( 250 g. )
- Ca. 2 spsk. kokosolie
- 2 spsk. kakaopulver
- Lidt vaniljepulver
- 1 – 2 spsk. honning ( alt efter hvor sød den skal være )
- Lidt soyadrik med kakao eller mandeldrik ( til massen har den rigtige konsistens )
Fremgangsmåde
- Det hele blendes godt sammen til en god konsistent så det ligner: RIGTIG NUTELLA!
- Smages til så det passer til jeres søde tand.
Chokoladekage
Ingredienser
- 400 g. dadler
- 200 g. mandler
- 6 spsk. kokosolie
- 6 spsk. kokosmel
- 1 tsk. vaniljepulver
- 6 – 8 spsk. kakopulver
- 6 æg
- 1 – 2 appelsiner ( saft og skal )
Fremgangsmåde
- Mandlerne og dadlerne blendes først i foodprocesseren.
Derefter blandes alle de andre ingredienser med undtagelse af æggene og det hele køres et par minutter til en jævn masse .
Derefter tilsætter du æggene ét ad gangen. - Dejen kommes i en smurt tærteform eller beklædt med bagepapir.
- Bages ved ca. 160 grader i ca. 35 minutter
Man kan sagtens lave den med andet frugt f.eks. Æbler også udskifte kakao med kanel.
Snickers-kugler
Ingredienser
- 150 g. dadler
- 100 g. saltet peanuts
- 3 spsk. peanutbutter
- 100 g. chokolade til overtræk
- Gerne lidt appelsin ( saft og skal )
Fremgangsmåde
- Hvis du har en foodprocesser kan du bare blande alle ingredienserne sammen og blende godt sammen.
- Hvis ikke du har, kan du hakke dadler og peanuts i en mini hakker eller hakke det i hånden.
Derefter bland peanutsbutter i og appelsinsaft og skal. - Rul kuglerne og sæt dem på køl .
- Smelt chokoladen over vandbad og rul kuglerne i chokoladen .
- Stil atter kuglerne på køl og vent til chokoladen er stivnet og spis løs.