Kost og opskrifter

Søde kartofler i kokos-karrysovs

4 pers.

Ingredienser

  • 2 – 3 store eller 4 – 5 små søde karofler
  • 1 – 2 stk. løg
  • 150 g. frisk baby spinat
  • 2 fed hvidløg
  • 1 – 2 grøntsagsboullion terninger
  • 5 – 6 dl. vand
  • 1 – 2 dåser kokosmælk
  • Olie
  • 1 – 2 spsk. karry
  • Salt og peber
  • Evt. citrongræs

Fremgangsmåde

  • Skæl sød kartoflerne og skær dem i tern .
  • Skær løgene i skiver og enten skær hvidløget fint eller pres dem i hvidløgspresser.
  • Svits det i olie i en gryde i ca. 5 minutter derefter tilsæt karry -citrongræs og svits lidt videre.
  • Tilsæt bouillon og vand og lad det simre i ca. 10 minutter.
  • Imens skyl spinaten og tilsæt det sammen med kokosmælken til spinaten er faldet sammen og det smages til med salt og peber.

Retten kan serveres med ris-pasta-quinoa-nudler.

Krebinetter med fisk og kartofler

4 pers.

Ingredienser

  • 250 g. sej / torsk ( optøet eller frisk )
  • 100 g. laks ( optøet eller frisk )
  • 100 g. rejer ( optøet eller frisk )
  • 100 g. kogte kartofler ( måske nogen fra dagen før )
  • 50 g. kartoffelmel
  • 1 – 2 stk. æg
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Sej-torsk hakkes groft eller køres i gennem en kødhakker eller foodprocesser eller minihakker.
    Laks skæres i små tern .
  • Kartoflerne Moses godt og alle ingredienserne blandes til en god jævn fars.
  • Formes som krebinetter og vendes i havregryn eller boghvedegryn lægges på bagepapir på bageplade og der hældes lidt olie over hver krebinet og sættes i ovn 175 grader i ca. 25 minutter.

Hvad man vil ha’ til, er op til en selv.

Grøntsags frikadeller ( bøffer )

4 pers.

Ingredienser

  • 1 stk. knoldselleri
  • 1 – 2 æg
  • 1 spsk. husk
  • Olie
  • Salt og peber
  • Krydderier efter smag:
    • Timian
    • Oregano
    • Basilikum
    • Passer godt til knoldselleri

Fremgangsmåde

  • Skær skallen af knoldsellerien og riv den groft .
    Blandes med æg-husk og krydderier.
  • Steges i olie på pande til de er gyldne brune og bruges som tilbehør til alt slags mad.
  • Man kan bruge alle slags grøntsager f.eks. pastinak-rødbede-gulerod eller blande hvis man har rester i køleskabet der trænger til at bruges.

Svenskrølseret i ovn

4 pers.

Ingredienser

  • Ca. 1 kg. kartofler
  • 6 – 7 dl. soya cusine ( madlavnings’fløde’ )
  • 1 – 2 dåser tomat / puré
  • 10 stk. kyllingpøsler
  • 2 løg
  • 2 – 3 spsk. olie
  • 2 – 3 spsk. plante smør
  • 3 spsk. paprika
  • 1 tsk. karry
  • Salt og peber
  • Evt. purløg til pynt

Fremgangsmåde

  • Skræl kartoflerne og skær dem i tern eller små mundrette bidder, lægges i smurt ovnfast fad .
  • Rør soya cusine/ salt/peber/paprika/karry og tomat purè sammen og det over kartoflerne.sæt i ovn ved 175 grader.Imens det er i ovn så.
  • Skær pølser og løg i skiver ( halve løg).
    Put det i et smurt ovnfast fad og læg smørret i små klatter rundt omkring . Sættes i ovn i ca. 15 minutter .
    Derefter hældes pølsemixet over i kartoffelfadet og blandes godt sammen .
  • Det hele kommes i ovn igen  i ca 1/2 ved 175 grader til kartoflerne er møre.

Pyntes evt med lidt purløg.

Stærk rejesuppe

4 pers.

Ingredienser

  • 2 stk. løg ( halve ringe)
  • 2 stk. grønne peber i strimler
  • 2 stk. røde peber i strimler
  • 2 dåser flåede / hakkede tomater
  • 1 dåse koksmælk
  • 400 g. dybfrosne rejer
  • Lidt grøntsags-boullion
  • Olie
  • Salt og peber
  • Chili, paprika og karry efter behov

Fremgangsmåde

  • Løg-peberfrugt og krydderier svitses i olie derefter tilsættes flåede hakket tomater og kokosmælken som koges i ca. 5-10 minutter.
  • Inden serveringen tilsættes rejer og får lige et lille opkog .

Kan servers med ris eller fladbrød-flute.

Vegeburger ( bøffer )

4 pers.

Ingredienser

  • 80 g. kartofler
  • 80 g. pastinak
  • 80 g. gulerødder
  • 1 stk. løg
  • 1 dåse kidneybønner
  • 4 spsk. havregryn
  • 1 stk. æg eller lidt ‘husk’ oprørt i vand
  • Olie til stegning
  • Salt og peber
  • Krydderier efter behov
  • Selve burgerbollen kan i selv lave ( opskriften er på siden ) eller købe.

Fremgangsmåde

  • Skræl kartofler, gulerødder, pastinak og løg og riv det hele på den grove side af rivejernet, kom det i en skål.
  • Hæld kidneybønnerne  i en sigte så vandet kan løbe fra.
  • Mos derefter bønnerne med en gaffel.
  • Bland bønnemosen /grøntsagerne/havregryn og (æg eller husk) sammen samles til med salt og peber og krydderier efter egen smag.
  • Formes som bøffer og steg dem på en pande ved middelvarme til de har en god skorpe og er gyldne brune.

Div tilbehør:
Salat, tomat, agurk, ketchup.

Grov pesto

Ingredienser

  • 200 g. pinje kerner
  • 2 bundter frisk basilikum
  • 2 fed frisk hvidløg eller hvidløgspulver
  • Olivenolie
  • Vegansk revet ost (plantebaseret)
  • Salt & Peber

Fremgangsmåde

  • Pinjekernerne sites i oliven olie sammen med hvidløg /salt og peber.
  • Afkøles lidt inden det friske grovhakket basilikum og  revet ost blandes i og lidt extra olie så det er en lækker pesto.

Sød Kartofel / Grøntsags fad

4 pers.

Ingredienser

  • 4-5 stk. søde kartofler
  • 2 stk. løg rød/hvid
  • 1 / 2½ dl. olie
  • Salt & Peber
  • Andre krydderier du kan bruge kan evt. være timian, basilikum, oregano, hvidløg, chili, paprika osv.

Fremgangsmåde

  • Grøntsagerne skrælles og skæres i skiver eller tern.
  • Blandes med olie og krydderi og lægges i ildfast fad beklædt med bagepapir I ovn i ca 25-30 minutter ved 175 grader (varmluft)
  • Kan blande mange forskellige grøntsager i f.eks.
    • Pastinak
    • Gulerødder
    • Selleri
    • Rødbeder
    • Squash
    • Butternuts / Græskar / Hokaido
    • Frisk baby spinat
    • Peberfrugter
    • Cherry tomater / tomater
    • Friske krydder urter

Spinatrouladen

4 pers.

Ingredienser

Dej:

  • 5 stk. æg
  • 250 g. frossen hakket spinat ( optøet eller optø det ved lige at svitse i en gryde – afkøl inden blandes med æg )
  • 1 tsk salt
  • Lidt peber

Fyld:

  • Ca. ½ spidskål
  • 1 bundt purløg
  • 100 g. mayonaise
  • 150 g. creme fraiché
  • 300 – 400 g. røget laks
  • Krydderier efter behov
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Dej:

  • Slå æggene ud i en skål
  • Pres vandet fra spinaten og kom det i æggene, tilsæt salt og peber.
  • Hæld dejen på en bage plade  med bagepapir (ligesom alm roulade)
  • Bages ved 175 grader i ca. 10 minutter.
  • Lad den afkøle efterfølgende.

Fyld:

  • Snit spidskålet fint -snit purløget og bland det sammen med mayonnaisen og creme fraichen .
    Tilsæt det røget laks skåret i lidt mindre stykker og smages derefter til.
  • Smøres ud over spinatrouladen og rulles derefter sammen og sættes på køl så den kan sætte sig lidt og indtil man skal servere den.
  • Man kan bruge alle slags kød -fisk-grønt i stedet for laks

En rigtig lækker forret  eller ret sammen med salat -pasta-dressing.

Falafel

4 – 6 pers.

Ingredienser

  • 300 – 350 g. kikæter fra dåse (drænet)
  • ½ rødløg
  • ½ stk. rød peberfrugt
  • ½ stk. gul peberfrugt
  • ½ stk. grøn peberfrugt
  • 1 – 2 knuste hvidløg, hvidløgspulver eller granualt
  • 1 – 2 friske røde chili eller lidt knust tørret chili
  • 1 tsk. koriander (frisk eller tørret)
  • ½ tsk. karry
  • 150 – 200 g. kikærtemel
  • Hirseflger
  • Olie
  • Evt. æg ( kan undlades hvis dejen er våd nok til at vende i hirseflagerne)
  • Salt & peber

Fremgangsmåde

  • Bland alle ingredienser sammen I en foodprocesser og blend det godt sammen til en god jævn masse
    (massen skal være rimelig fast så det kan rulles til små boller som valnøddestørrelse)
  • Vendes evt. i æg og derefter i hiseflager.
  • Opvarm olien til ca. 180 grader / god varme til når du putter falafflerne bliver frittet godt til de er sprøde og gyldne brune.

Tærtedej (Glutenfri)

1 form

Ingredienser

  • Ca. 87,5 g. havremel
  • Ca. 87,5 g. quinoamel
  • 50 g. sesamfrø
  • Ca. 1 dl. lunken vand
  • Ca. ½ dl. olie
  • 1 tsk. salt
  • 2 – 3 æg eller ½ – 1 dl. rismælk

Fremgangsmåde

  • Alt blandes sammen og æltes godt sammen.
  • Tærteformen smøres eller beklædes med bagepapir.
  • Dejen formes i tærte formen og prikkes med en gaffel.
  • Forbages ved 175 grader i 10-15 minutter.
  • Derefter kan man putte hvad som helt fyld man har lyst til på  ( f.eks. . Spinat, tomat, asparges, forårsløg, osv. )

  • Hæld æg ( 2-3 stk. æg og ½ -1 dl. ris drik) over og i ovn igen.
  • Gratineret med lidt revet ost ( vegansk ost )
  • Bages i ca.½ time ved 175 grader.

Snobrød (Glutenfri)

Ingredienser

  • 2 dl. vand
  • 50 g. gær
  • 30 g. olie
  • 2 tsk. husk / loppefrøskaller
  • 225 g. glutenfri mel
    • f.eks. 
    • Rismel
    • boghvedemel
    • quinua mel
  • 75 – 100 g. majsmel
  • 1/4 tsk. salt

Fremgangsmåde

  • Vand, gær ,salt olie og husk røres godt sejt.
  • Så skal det stå og hvile i ca. 5 – 10 minutter.
  • Derefter røres tør varerne i.
  • Dejen er godt klistret , så det er en fordel at smøre hænderne ind i olie eller enegangshandsker, før dejen sættes på pinde.

Chiaknækbrød med basilikum

ca. 16 stk

Ingredienser

  • 2,5 dl. hørfrø
  • 1 dl. chiafrø
  • 1 dl. sesamfrø
  • 1 dl. solsikkekerner
  • 1 dl. græskarkerner
  • 3 dl. vand
  • ½ – 1 tsk. salt
  • 2 – 3 tsk. basilikum

Fremgangsmåde

  • Opvarm ovnen til 150 grader.
  • Bland alle kerner sammen i en skål sammen med krydderier.
  • Hæld vand i og rør godt.
  • Dejen er nu meget våd og det skal den være.
  • Lad dejen stå i ca. 5-10 minutter, så hørfrø og chiafrø gelere.
  • Spred kerne blandingen ensartet ud på en bageplade med en dej skraber.
  • Snit firkanter med en pizza skærer eller skarp kniv.
  • Bages I ovn i ca. 1 -1 1/2 time til de er let gyldne.
  • Lad dem afkøle og bræk dem fra hinanden i de stykker du har skåret dem i.

Virkelig lækkert knækbrød.

Rugbrød (Glutenfri)

1 stk.

Ingredienser

  • 6 dl. vand
  • 50 g. gær
  • 1 spsk. fiberhusk / loppefrøskaller
  • 1 spsk. honning / ahornsirup
  • 100 g. boghvedeflager eller quinua flager
  • 100 g. hirseflager
  • 100 g. majsmel
  • 100 g. boghvedemel eller quinua mel
  • 1 spsk kulør
  • 100 g. hørfrø
  • 100 g. græskarkerner
  • 100 g. solsikkekerner
  • 1 spsk. salt

Fremgangsmåde

  • Bland vand ,fiberhusk , salt og honning i en skål eller røremaskine og pisk i ca. 5 minutter.
  • Lad massen stå lidt og hvile i ca. 15 minutter.
  • Tilsæt resten af ingredienserne og rør godt sammen i ca. 5 minutter.
  • Smør 1 eller 2 brødform ca. 2 liters og hæld dejen( 1 stort eller 2 små rugbrød).
  • Glat overfladen med olie/vand med en ske.
  • Lad det hæve i ca. 2 timer.
  • Brødet bages ved varmluft ovn ved 175 grader i ca. 1 1/2 -2 timer.
  • Efter bagning afkøles det på brødrist.

Brødet kan fryses.

Knækbrød

Ingredienser

  • 1 dl. risflager
  • 1 dl. sesamfrø
  • 1 dl. hørfrø
  • 1 dl. solsikkekerner
  • 1 dl. græskarkerner
  • 2,5 dl. rismel
  • 1 dl. boghvedemel
  • 1 1/4 dl. olivenolie
  • 2 dl. vand
  • 1 æg ( til pensling )
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

  • Rist evt. alle kernerne .
  • Bland alle ingredienserne sammen.
  • Deles i 2 og rulles ud mellem 2 stk. bagepapir.
  • Portionen giver 2 bageplader med knækbrød.
  • Skæres i passende stykker.
  • Pensles med æg.
  • Bages ved 200 grader i ca. 15-20 minuter.

Stenalder-rugbrød

2 stk.

Ingredienser

  • 5 stk. æg
  • 150 g. hakket mandler
  • 150 g. græskarkerner
  • 100 g. sesamfrø
  • 100g. hørfrø
  • 100 g. solsikkekerner
  • 1 dl. olivenolie
  • 2 tsk. salt

Fremgangsmåde

  • Alle ingredienser blandes sammen og kommes i en smurt rugbrødsform eller med bagepapir .
  • Man kan godt putte lidt revet gulerod eller revet squash i for at gøre rugbrødet lidt mere lækkert.
  • Bages ved 160 grader (varmluft) i ca. 1 time .

Sund snickersbar

Ingredienser

  • 200 g. dadler
  • 2 spsk. vand
  • 80 g. saltet peanuts
  • 80 g. peanutbutter
  • 120 g. chokolade

Fremgangsmåde

  • Blend dadler og vand godt sammen i en foodprocesser, til den er godt klistret.
  • Hak de saltet peanuts groft og put det i massen sammen med peanutbutter og rør godt sammen.
  • Fordel massen i en lille bøtte eller form 10×15 med bagepapir i .
  • Smelt chokoladen og hæld over massen .
  • Sæt i fryseren ca. 1/2 -1 time og skær den ud i små firkanter.

Kan holdes sig i køleskab i ca. 6-7 dage.

Sund raw müsli bar

8 stk.

Ingredienser

  • 250 g. dadler
  • 125 g. grovvalset eller fintvalset havregryn
  • 125 g. mandler
  • 2 – 3 spsk. kokosolie
  • Evt.:
    • Rosiner
    • Tranebær
    • Abrikoser
    • eller andre tørret bær

Fremgangsmåde

  • Hvis du har en foodprocesser kan du blende dadler og mandler sammen med kokosolie.
  • Derefter putte havregryn i og div. tørret frugt og ælt godt sammen til en god masse.
  • Hvis ikke og du har en minihakker kan du hakke dadler og mandler hver for sig også blande det hele sammen til en god masse.
  • Massen skal blive godt klæbrig.
  • Tryk massen godt ned i en form 15×20 beklædt med bagepapir.
  • Sættes på køl et par timer, så massen bliver fast.
  • Skær massen ud i ca. 8 stk. musli barer.
  • De bliver virkelige lækre hvis du overtrækker dem med chokolade , eller bare dypper dem halv i eller bare pynter dem med smeltet chokolade.

Pandekager

Ingredienser

  • 4 æg
  • 150 g. boghvedemel
  • 3 dl. mandeldrik eller soyadrik med vanilje eller risdrik
  • 1 knsp. salt
  • 1 tsk. honning
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • Steges i olie eller kokosolie

Fremgangsmåde

  • Bland det hele sammen og steg pandekagerne på panden til gyldne og lækre.

Syndigt chokoladebrud

Ingredienser

  • 50 g. kokosflager
  • 50 g. mandler
  • 50 g. pistacienødder
  • 25 g. tørret tranebær
  • 250 g. 70% chokolade
  • 3 spsk. kokosolie

Fremgangsmåde

  • Rist kokosflagerne på en tør pande, til de bliver lidt gyldne.
  • Hak nødderne groft.
  • Kom kokos, nødderne og tranebær i et fad 15×20 eller hvad man har.
  • Læg bagepapir i fadet.
  • Smelt chokolade over vandbad og rør kokosolien i.
  • Hæld det over blandingen på bagepapiret.
  • Sæt fadet  i køleskabet et par timer og når det har sat sig  skæres det ud i rustikke stykker.
  • Derefter er det bare at nyde.

Hjemmelavet is på soyapisk

1 franskbrødform

Ingredienser

  • 1 – 2 soyapisk ( piskes godt )
  • 6 – 8 stk. dadler
  • Lidt vaniljepulver
  • Frugt som man har lyst til f.eks. :
    • Banan og chokolade
    • Kakao og chokolade
    • Jordbær
    • Kan være friske som frost – husk lige at give frugten et opkog

Fremgangsmåde

  • Soyapisken piskes godt ( mere end normal piskefløde ).
  • Dadler og div. frugter blendes godt i minihakker eller foodprocesser.
  • Blandes sammen og smages til.
  • Derefter kommes det i en rugbrødform og fryses.
  • Man kan også i stedet for at bruge soyapisk bruge 1 dåse kokosmælk men kun det tykke:
    Kom en dåse kokosmælk i køleskab så det stivner.
    Lav isen på sammen måde som med soyapisk.

Havregryns-muffins

16 stk.

Ingredienser

  • 6 dl. havregryn ( grovvalset eller finvalset )
  • 3 ½ dl. mandeldrik
  • 1 æg
  • 3 æbler
  • 1 ½ tsk. bagepulver
  • 1 – 2 tsk. vaniljepulver
  • 1 ½ spsk. honning
  • 1 dl. mandler
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

  • Bland havregryn og mandeldrik i en skål og lad det trække i 5-10 minutter.
  • Tilsæt ægget og riv æblerne groft og rør dem i.
  • Tilsæt derefter bagepulver, vaniljepulver, honning og salt og rør godt sammen.
  • Hak mandlerne lidt groft og tilsæt dem i dejen.
  • Dejen fyldes i muffins-forme gerne op til kanten.  (Gerne de høje man kan købe ellers bare de alm.)

  • Bages ved ca. 180 grader i ca. 25-30 minutter

Holder sig fint i køleskab i 2-3 dage. De er også fryseegnet
God til morgenmad eller bare en hurtig snack eller til madpakken.

Æblekage med crumble

Ingredienser

  • 6 – 8 madæbler
  • 150 g. mandler ( hakket groft eller blendet groft )
  • 150 g. kokosmel
  • 150 g. plantesmør eller ghee ( klaret smør )
  • Lidt kanel
  • Lidt vaniljepulver
  • Lidt honning

Fremgangsmåde

  • Æblerne skæres i både og lægges i et smurt tærte fad eller ildfast fad.
  • De forskellige ingredienser blandes godt og puttes over æblerne.
  • Kommes i ovn ved 175 grader i 20-25 minutter.

Serveres med pisket kokosmælk eller soyapisk.

Nutella

Ingredienser

  • 500 g. hasselnødder eller cashewnødder
    • rist gerne nødder i ovnen.
  • 1 dåse kikærter
  • 1 pose dadler ( 250 g. )
  • Ca. 2 spsk. kokosolie
  • 2 spsk. kakaopulver
  • Lidt vaniljepulver
  • 1 – 2 spsk. honning ( alt efter hvor sød den skal være )
  • Lidt soyadrik med kakao eller mandeldrik ( til massen har den rigtige konsistens )

Fremgangsmåde

  • Det hele blendes godt sammen til en god konsistent så det ligner: RIGTIG NUTELLA!
  • Smages til så det passer til jeres søde tand.

Chokoladekage

Ingredienser

  • 400 g. dadler
  • 200 g. mandler
  • 6 spsk. kokosolie
  • 6 spsk. kokosmel
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 6 – 8 spsk. kakopulver
  • 6 æg
  • 1 – 2 appelsiner ( saft og skal )

Fremgangsmåde

  • Mandlerne og dadlerne blendes først  i foodprocesseren.
    Derefter blandes alle de andre ingredienser med undtagelse af
    æggene og det hele køres et par minutter til en jævn masse .
    Derefter tilsætter du æggene ét ad gangen.
  • Dejen kommes i en smurt tærteform eller beklædt med bagepapir.
  • Bages ved ca. 160 grader i ca. 35 minutter

Man kan sagtens lave den med andet frugt f.eks. Æbler også udskifte kakao med kanel.

Snickers-kugler

Ingredienser

  • 150 g. dadler
  • 100 g. saltet peanuts
  • 3 spsk. peanutbutter
  • 100 g. chokolade til overtræk
  • Gerne lidt appelsin ( saft og skal )

Fremgangsmåde

  • Hvis du har en foodprocesser kan du bare blande alle ingredienserne sammen og blende godt sammen.
  • Hvis ikke du har, kan du hakke dadler og peanuts i en mini hakker eller hakke det i hånden.
    Derefter bland peanutsbutter i og appelsinsaft og skal.
  • Rul kuglerne og sæt dem på køl .
  • Smelt chokoladen over vandbad og rul kuglerne i chokoladen .
  • Stil atter kuglerne på køl og vent til chokoladen er stivnet og spis løs.
Scroll to Top